resepinya
1kg ayam
1/2 biji kelapa-ambil santan
10 tangkai cili kering-di kisar
8 biji bawang merah-di kisar
5 ulas bawang putih-dikisar
2 inci halia-di kisar
5 batang serai-di kisar
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
1 sudu ketumbar
cara buat
-rebus ayam,tos dan siatkan halus-halus
-air rebusan ayam boleh di gunakan untuk perah santan
dan ambil santan untuk 2 gelas besar.
-masukkan santan bersama bahan yang dikisar,daun kunyit,dan
daun limau purut ke dalam kuali
-masukkan daging ayam,garam gula scukupnya,kalau mahu boleh tambah perasa.
-tumbuk ketumbar yang telah di goreng tanpa minyak,masukkan dalam serunding.
-kacau serunding hingga betul-betul kering.
selamat mencuba
4 comments:
waa best ni~yong suka!!
kak..lacto lite tu sekotak rm158..sgt bgus tau~ rasa sekali msti tny lg :)
suke jugak ngan serunding camni..tp pandai makan jek, buat tak reti..huhuhu
suker :)
Sedapnyer serunding especialy kalau dapat ratah..Soooo nyummy :)
Post a Comment