Monday, December 26, 2011

MENGAPA WANITA SUKA DI PELUK

Kebanyakan lelaki tidak paham dan faham, mengapa wanita sangat suka dipeluk? Bagi lelaki, pelukan hanyalah soal fizikal saja, namun tidak  bagi wanita, kerana pelukan menyimpan makna yang lebih dalam.

Pelukan memberi kebaikkan besar bagi kesihatan jiwa dan boleh dilakukan bila-bila masa secara spontan. Bagi Anda yang a tak biasa dipeluk maupun memeluk, mungkin Anda perlukan sedikit tips.

Belai lembut rambutnya, sentuh wajahnya, gosok lembut lengannya, kaitkan jari-jemari tangan Anda dengan jari-jemarinya, gosok lembut punggungnya, dan jaga selalu bertentang mata dengannya.
Berikut, sedikit gambaran sisi positif dari pelukan.

Mengapa wanita suka dipeluk?
perbuatan memeluk melepaskan hormon oksitosin. Oksitosin bertanggung jawab memancing apa yang disebut para ilmuwan dengan ‘sepasang ikatan’. ertinya, pelukan membuat pasangan merasa lebih dekat dan intim.

Dalam hubungan cinta, pelukan mampu menciptakan ikatan di antara lelaki dan wanita.Sebuah penelitian yang dilakukan di Chicago menyatakan, pasangan yang memeluk secara teratur dan spontan saling memberi kasih sayang  bukan seksual, seperti pelukan, akan merasa lebih puas dengan hubungan mereka.
Oksitosin dilepaskan dari otak akan menerbitkan perasaan bahagia dan tidak stres. jadi, perasaan inilah yang akan memberi manfaat positif terhadap sesebuah hubungan.

Namun begitu bagi pasangan yang belum mendirikan rumah tangga,jangan cuba-cuba yer,nanti berdosa.

PENANTIAN SATU PENYIKSAAN

Betul la kata orang panantian itu satu penyiksaan,Bila kita menunggu seseorang yang tak muncul-munculkita akan jadi gelisah dan resah,terutama sekali orang yang kita sayang.

Semalam sya tunggu hubby balik kerja lewat,selalu balik awal,tapi semalam sangat lah lewat dan handphone dia off,risaunya dalam hati.memang tak tenang sangat masa tu.Sampai pukul 11 malam pun encik hubby belum menampakkan muka,walau pun masa tu sya dah ngantuk sangat sebab siang hari sibuk dengan anak-anak,gagahkan diri juga tunggu hubby pulang kerja.

Risaunya dalam hati bukan kepalang,Ditambah pula anak-anak dok bertanya mana abah,huhuhuhlagi la,risau.encikhubby pun tak imform awal-awal yang dia balik lambat.

Rupanya dia kerumah mak dia,dah la tak bagi tahu sya,wat sya risau ja,betulkan kata orang penantian satu penyiksaan,orang yang menanti tu la tersiksa.Macam-macam ada di kepala  masa tu.