Tuesday, March 20, 2012

TIPS-TIPS UNTUK WANITA

Ramai dikalangan kita tidak dapat membahagikan masa didalam rumahtangga,mana nak memikirkan kerjaya,anak sekolah,dan menyusukan anak...hhmmmmmm....

Terdapat sedikit tips yg boleh dikongsikan disini adalah mengenai bagaimana mengatur masa dengan cemerlang bg mereka yang baru sahaja setahun jagung dialam rumah tangga....

1)Sentiasa ber
fikiran positive dalam apa jua masalah yg menimpa..
kerana bila anda byk memikirkan perkara negatif OTAK anda akan berkerja dgn lebih keras dan menyebabkan anda cepat letih...

2)Bijak membahagikan kerja dalam satu masa.Contoh...
Sambil anda menyapu lantai anda bolehlah membasuh baju..zaman skrg smua pakai mesin basuh,masukkan air dan pulas...tunggu...dll.

3)Bijak membahagikan masa.Contoh....
Dalam 1hari ada 24jam..Tidur 8jam,Kerjaya 9Jam....Ada 7jam lagi...Fikirkanlah ape nak buat...Bijaklah mengatur masa..jgn kita dikejar oleh masa,Kita yg spttnya mengejar masa kerana masa itu EMAS..

4)Kawal emosi Contoh...
Perkara remeh temeh tak perlu dipebesarkan..Spt Sisuami terlupa mematikan TV dan terus tidur...Tak payah la nk bising2 tutupkan je...ni tak,ada yg sanggup kejutkan suami semata-semata nk srh tutupkan TV...maka dari situ jadilah macam-macam,penghujungnya tak mendatangkan faedah...dan buang masa.

5)JANGAN TUNGGU HUJUNG MINGGU..Contoh....
Baju suami,anak,isteri semua dilonggokan satu tempat hujung minggu buat sekali,senang habis citer.....JANGAN AMALKAN CARA NI.....Kita kena bijak mengatur masa....sambil kita tgk TV mlm2 dkt rumah bleh la basuh baju..ni tak dah tahu berumahtangga sayangkan rancangan diTV lebih dari sygkan rumah kita...Igt RUMAHKU SYURGAKU...

6)Rehat secukupnya...contoh...
Beruntung bagi mereka yang menyusu kan bayi...inilah nikmat yang diberi oleh Allah s.w.t....semasa anda menyusukan bayi lah masa anda berehat sebenarnya, dimana pada masa itu OTAK didalam keadaan rehat..cuba menyusukan bayi dalam keadaan marah atau bengang mesti anda akan penat dan lesu..bayi anda akan menangis je...aarrgghhh tension masa ni...

7)Taat kepada Suami....
sentiasa lah membahgiakan suami anda supaya mendapatkan keredhaannya..
jangan lah memarahi suami anda,bermasam muka kerana ini mendatangkan kesan..seperti ada sebuah cerita sahabat sy sering memarahi suaminya,Dgn kuasa Allah s.w.t susu dibadan kering dan tidak keluar lagi,pada keesokkan harinya.
INGATLAH Selagi kita tidak mendapat kemaafan dan keredhaan dari suami,Seluruh malaikat memurkai si isteri itu....dari pagi sehinggalah si isteri memohon maaf..Subahannallah...

PUNCA KEKERINGAN BIBIR
Bagaimana keadaan bibir yang kering?
Ramai orang menghadapi masalah kekeringan pada bibir, malah mulut, bermula dari kekeringan biasa akhirnya masalah melarat menjadi luka dan kadang kalanya bernanah atau menjadi kuping (scaling).

Bibir yang kering lalu merekah dan menyebabkan luka mengganggu aktiviti seharian yang melibat bibir seperti senyuman, berciuman, makan malah ketika bercakap.

Perlu dibezakan antara bibir kering yang disebabkan oleh faktor non-infeksi dan faktor infeksi. Bezanya adalah kadar masa yang diambil untuk menjadikan bibir itu menjadi luka (atau bernanah).

Jika kekeringan bibir disebabkan oleh faktor non-infeksi (bukan jangkitan kuman), maka biasanya keadaan di mana bibirnya menjadi kering dan kemudiannya bertukar menjadi luka mengambil masa beberapa hari.

Namun jika ianya disebabkan infeksi, terutama virus herpes simplex, pesakit kadang kala tidak mengalami kekeringan bibir itu langsung. Apa yang disedari oleh pesakit adalah luka di bibir yang menyakitkan. Jangkitan herpes simplex ini juga menyebabkan luka selain di bahagian bibir, pada bahagian gusi dan juga kemaluan.

Sementara perleche adalah keadaan yang sering berlaku terutama pada warga tua dan pesakit diabetes mellitus, dimana ianya disebabkan oleh jangkitan kulat atau candida.

Selain merekah, bibir akan menyebabkan berkuping (scaling) di tepi bibir.

Biasanya ianya muncul di sudut mulut, lembap berwarna agak kemerahan dan ada lepuhan putih yang pecah di situ. Akhirnya menyebabkan rekahan yang menyebabkan luka yang menyakitkan.

Punca-punca kekeringan
Bibir akan menjadi kering apabila terdedah kepada suhu yang keterlaluan. Tidak kira sama ada ianya ianya suhu tinggi atau suhu yang terlalu rendah. Bibir boleh merekah dan menyebabkan ketidakselesaan. Bila keadaan ini berlaku, menggunakan pelembap bibir akan membantu mengurangkan kekeringan itu.

Kekurangan air (dehydration) yang sederhana juga akan menyebabkan bibir menjadi kering. Ramai yang menyangka dengan meminum air, seseorang itu boleh menyahidrasi. Namun berhati-hatilah dengan apa minuman yang kita minum. Meminum caffeine atau alcohol juga sebenarnya menyebabkan dehidrasi tanpa disedari.

Cara terbaik ialah dengan minum air secukupnya iaitu lapan gelas sehari. Namun kita harus minum air jika keadaan lebih panas, ata melakukan aktiviti di luar rumah atau badan seseorang dikirakan obese.

Orang obese memerlukan air melebihi orang yang tidak obese kerana permukaan kulitnya yang lebih besar, menyebabkan lebih banyak air tersejat melalui kulit.

Kekeringan dan rekahan bibir turut dialami oleh orang yang cuba membasahkan bibir mereka dengan air liur sendiri. Mereka menyangka dengan ’menjilat’ bibir sendiri dapat mengekalkan kelembapan bibir. Sebaliknya ianya menyebabkan bibir menjadi lebih lebih kering.

Masalah keradangan (irritation) juga menyebabkan kekeringan bibir berlaku. Selain dari air liur (saliva), lipstick dan makanan juga boleh menyebabkan perkara yang sama.

Tanpa disedari makan yang dimakan mengandungi bahan yang seseorang alergik terhadapnya, lalu bibirnya secara tiba-tiba menjadi bengkak, kadang kala kering akibat alahan terhadap bahan itu. Ini menjadi isu serius bagi penghidap penyakit eczema.

Kehidupan di bandar kadang kala memerlukan seseorang itu bekerja dengan waktu yang panjang. Secara tidak langsung menyebabkan bibir seseorang itu kering.

Ini kerana stress dan kepenatan bekerja menyebabkan daya tahan tubuh (immune system) menjadi rendah. Maka senanglah berlaku jangkitan kuman di sekitar mulut dan bibir.

Bagaimana mengurangkan risiko?
  seseorang yang bibirnya mudah kekeringan agar memastikan air yang diminumnya setiap hari mencukupi. Selain ianya mengurangkan kekeringan pada bibir, air juga membantu bahan toksik (urea) dalam badan dibuang melalui air kencing. Jadi jangan risaukan kekerapan membuang air kecil. Kerana ianyanya membantu pembuangan toksik dalam badan.

Memakan makanan yang sihat (healthy diet) juga membantu memulihkan keadaan ini.Pastikan makanan yang dimakan mengandungi banyak zat C, E dan B, serta elemen zinc, zat besi (iron) dan beta-carotene.

Rehat yang mencukupi dan senaman yang berterusan (regular exercise) akan menyebabkan tubuh mempunyai daya tahan yang kuat lalu menjauhkan serangan kuman.

Cuba elakkan memakan makanan yang mempunyai garam yang tinggi dan pedas. Bahan-bahan ini akan menyebabkan kulit bertambah kering.

Ada beberapa kajian menunjukkan ada sebahagian makanan menyebabkan phototoxicity, yang mana menyebabkan bibir akan menjadi terlalu sensitif kepada cahaya matahari. Apabila terdedah kepada cahaya matahari, ianya akan menyebabkan bibir menjadi mudah melepuh dan kering.

Buah-buahan jenis Citrus, beberapa jenis minyak masakan dan beberapa jenis ubatan kadang kala menyebabkan lepuhan (blister).
Begitu sesetengah ubat gigi yang mengandungi sodium lauryl sulfate, boleh menyebabkan kekeringan bibir.