Wednesday, June 15, 2011

ANAK PEREMPUAN ZAMAN SEKARANG

Apa la punya tajuk kan.Yang sya nak cerita pasal si ketot ni sorang la,menginjak usia 2 tahun perangai dia makin menjadi-jadi,kadang2 tu tengok mengalahkan lelaki pulak.hilang segala sifat perempuan tu jom tengok apa aksi dia.


ni masa kat umah mak sya,tengok la ada hati dia nak panjat pokok kelapa@nyok  tu,perangai dia ngalahkan lelaki la,siap dia cakap kat ibu dia ni,"tak yapa ibu,ati adik ambik uah  kat ibu".


ni pulak masa dia dapat panjat pokok jambu kat umah mak tok dia,bangga tak kira la,untuk pengetahuan semua pokok ni tak tinggi,sama paras dengan orang dewasa je.


Tengok perangai dia sekarang makin menjadi2.lasak bukan main,panjat-memanjat tu dia dah tak hairan dah,kadang2 kita yang takut dia jatuh.Tu la anak2 zaman sekarang perempuan dah perangai tak macam perempuan lagi.

JOM TENGOK KHASIAT DAUN PANDAN

Daun pandan tumbuh di kawasan kampung-kampung,selalu di gunakan sebagai pewarna dan perasa dalam masakan,ia juga boleh dijadikan pewangi seperti bunga rampai.

Daun pandan juga boleh di gunakan sebagai pelega kesakitan dan boleh di gunakan untuk menyembuhkan sakit dada,sakit kepala ,arthiritis,dan sakit telinga.Daun pandan jika di kunyah boleh menghilangkan sakit gusi juga.

Daun pandan juga bole menghitamkan rambut,caranya dengan merebus daun pandan sampai airnya berwarna hijau,embunkan semalaman,kemudian perahkan 3 bji mengkudu kedalam air pandan,sapu pada rambut selama10-15minit lakukan 3 kali seminggu.

Untuk mengatasi masalah kelemumur pula,ambil 7 helai daun pandan muda,giling atau tumbuk sehingga halus,campurkan 1@2 cawan air,sapukan pada kepala yang berkelemumur selama 10-15 minit dan kemudian basuh dengan air bersih.


pic from google