Sunday, November 13, 2011

ADAB-ADAB MELAWAT ORANG SAKIT

Dah la Perbuatan menziarahi orang sakit adalah perbuatan yang mulia dan digalakkan oleh agama.

Perbuatan ini dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim. Akan tetapi, dalam amalan menziarahi orang sakit ni, kita perlu mengambil kira juga sama ada perbuatan kita itu dianggap beradab atau pun tak beradab aka biadab.

Berikut disenaraikan apa yang beradab dan yang biadap:

CARA BERADAB
Jangan duduk menziarahinya terlalu lama kerana boleh menganggunya.
CARA BIADAB
Buat macam rumah sendiri dan bising mengalahkan pasar borong.

CARA BERADAB
Duduk di sisinya, pegang tangan dan sentuh dahinya serta tanya penyakitnya dan keadaannya.
CARA BIADAB
Duduk di sisi aweknya, pegang tangan dan tanya dia nak keluar dengan korang atau tidak.

CARA BERADAB
Doakan pesakit agar cepat sembuh seperti sediakala.
CARA BIADAB
Menyapanya dengan perkataan kurang sopan seperti "Hidup lagi engkau rupanya..."

CARA BERADAB
Berikan kata-kata nasihat dan menyarankannya agar bersabar menahan dugaan.
CARA BIADAB
Berikan kata-kata menyakiti hatinya di atas dosa yang dilakukannya sehingga mendapat sakit.

CARA BERADAB
Ceritakan tentang penyakit yang lebih teruk pernah dialami oleh orang lain supaya dapat bertenang.
CARA BIADAB
Ceritakan tentang orang-orang yang telah mati kerana menghidap penyakit tersebut.

CARA BERADAB
Bawakan makanan seperti buah-buahan kepada pesakit walaupun mereka tak dapat memakannya.
CARA BIADAB
tak bawa buah tangan, buah yang sedia ada pun habis dipulunnya.

Jadi bila nak pergi melawat orang sakit tu beringatlah ye. Kadang-kadang orang yang sakit itu mudah sakit hati dengan perbuatan kita walaupun perbuatan kita itu adalah tidak disengajakan.

CERITA SEDIH DARI FB

-Susu Terakhir buat si kecil-
Kisah yg amat menyayat hati dan pastinya akan menyentuh naluri keibuan kita…bacalah.
Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...