Friday, October 14, 2011

ISTIMEWANYA BUAH OREN

          
 
Khasiat Buah Oren

Khasiat buah oren
Dalam banyak-banyak buah, sya rasa ramai yang suka buah oren. Bukan saja sedap dimakan, jus oren pun memang sedap diminum. Tapi pastikan jus yang asli saja, bukannya yang sudah dicampur dengan gula, apatah lagi gula yang berlebihan.
Takut nanti niatnya ingin sihat, tapi akhirnya kena kencing manis pula. Pasa asasnya, semua orang tahu bahawa buah-buahan mengandungi khasiat yang pelbagai. Tapi tahukah anda mengenai khasiat buah oren terhadap kesihatan anda? Vitamin C? Ya, oren adalah sumber yang kaya dengan vitamin C. Namun, bukan itu saja. Tahukah anda bahawa:

Oren mengandungi Beta Carotene, iaitu antioksida yang berkuasa yang memelihara kesihatan sel-sel kita.
Oren mengandungi Kalsium, yang anda mungkin sudah maklum akan fungsi dan kepentingannya terhadap membina tulang dan gigi yang kuat


Otak kita memerlukan asid folik untuk membesar dengan baik yang dibekalkan dalam buah oren.
Tekanan darah juga dapat diseimbangkan dengan magnesium yang dibekalkan oleh buah oren.

Demi menjaga kesihatan sistem kardiovaskular dan memelihara keseimbangan elektrolit dalam tubuh, potassium dalam buah oren dapat membantu.

Makanan yang kita ambil dapat ditukarkan menjadi tenaga dengan thiamin yang terkandung dalam buah oren.

Tips penting:
Kulit buah oren yang bewarna putih sebenarnya mengandungi vitamin C yang lebih banyak berbanding isi buah oren itu sendiri. Jika anda ingin menikmati buah oren, tinggalkan sedikit lapisan putih kulitnya untuk dinikmati bersama isinya. Walaupun agak pahit, namun ini demi kesihatan anda juga

SURIRUMAH HARUS BERBANGGA

Mesti ada yang kata jadi surirumah ni apa yang nak di banggakan,hanya dok rumah dan uruskan rumah tangga je,malah ada jua wanita yang berkerjaya di luar sana memandang surirumah dgn pandangan yang kosong jer,maaf kalau apa yg sya kata ni menyinggung yer.

jom kita tengok betapa besarnya peranan surirumah yang sama hebatnya malah lebih hebat dari yang mempunyai kemahiran masing-masing.

surirumah adalah

pakar masakan
memasak untuk seisi keluarga,suami dan kadangkala untuk mertua sekali,bayangkan lah setiap hari surirumah akan menghadapi masalah nak masak apa,nak makan apa,tanpa jadual atau scedule yang di beri,ada saja idea spontan masakan dari surirumah.

perancang ekonomi
Setiap bulan menjadi perancangan ekonomi dalam rumah,menyenaraikan perbelanjaan-perbelanjaan budget-budget rumah,agar tak mengalami masalah kewangan dan isi rumah akan selesa.

jururawat
di kala anak-anak  dan suami tak sihat,surirumah akan menjaga,memberi raatan,perhatian yang lebih yang rasanyatakkan dapat dari hospital terbaik sekalipun ,layanan yang penuh kasih mesra dan sayang.

driver
kadang-kadang jadi driver menghantar anak-anak pergi dan balik dan balik dari sekolah.

pakar pemakanan
menyediakan makanan yang mengandungi gizi dan nutrien yang cukup buat seisi keluarga.

pakar kebersihan
menyediakan persekitaran yang bersih dan selesa untuk isi,rumah dengan mengemas, membasuh  dan segalanya.

pakar kaunseling dan motivasi
dengan memberi nasihat dan mendengar keluh kesah suami dan anak-anak,menjadi pendengar yang baik,dan menasihati anak-anak.

perunding imej
menyedia dan menentukan pakaian dan imej isi rumah.

sebenarnya banyak kagi peranan surirumah ni,yang kadang-kadang mencabar kewibaaan,yang sedihnya kami tidak di bayar seperti kebanyakkan orang kerana bagi kami bayaran yang setimpal adalah seisi keluarga berasa selesa dengan perkhidmatan kami,cewah dah macam slogan lak.bayaran yang setimpal adalah kasih sayang dari suami dan anak-anak.