Thursday, September 15, 2011

BUAH SULUNG

Masa sya kat kampung hari tu dapat lah merasa buah jambu yang mak sya tanam,buah jambu ni baru pertama kali mengeluarkan buah nya,kiranya buah yang sulung la,cantik-cantik buah nya,pokok jambu ni rendah jer,boleh di capai dengan tangan.

Anak sya yang sulung tu buah jambu tu memang kesukaan dia,di tambah dapat cicah dengan kuah rojak,memang dia suka sangat la.
ini la buah jambunya setangkai di petiknya

dan ni lagi setangkai,buahnya memang manis.

masih terbayang-bayang lagi rasa buah jambu tu bila di cicah bersama kuah rojak,nyum,nyum.nak balik kampung lagi hujung minngu ni,tapi ada lagi ke buahnya,anak sya yang sulung tu dah tak sabar dah nak makan buah tu.

KHASIAT BUAH DELIMA

Kawan-kawan suka makan buah delima tak?ada yang suka ada yang tak makan buah ni kan? rasanya masam-masam manis,juga segar,buah delima ni banyak khasiatnya tau.

salah satunya,buah delima ni dapat merendahkan tahap kolestrol dalam badan kita,ia bertindak sebagai antioksida yang bauk untuk jantung dan peredaran darah.

Buah delima juga dapat mencegah kanser payudara,ia membantu membaiki sel-sel dala tubuh badan kita yang rosak,ia memberi perlindungan dari penyakit jantung dan kanser kulit juga.

Antara khasiat lain,buah delima dapat membantu mencegah penyakit alzheimer,kekurangan darah dan kencing manis.

tapi sya teringat la masa time sya preggy dulu,mak sangat galakkan sya makan buah delima tu walaupun sebenarnyer sya tak suka,dan sya tak sempat tanya mak kenapa kena makan,kawan-kawan tahu tak kenapa?jom kongsi dengan sya.