Friday, October 21, 2011

10 SEBAB KERACUNAN MAKANAN

10 Penyebab Keracunan Makanan.

Keracunan makanan selalu berlaku akibat daripada memakan makanan yang tercemar atau tidak cukup masak. Terdapat pelbagai makanan yang boleh menyebabkan anda mendapat cirit-birit, sakit perut atau penyakit lain-lain.

Sayur-sayuran hijau.
Diakui sememangnya sayuran banyak memberi nutrient kepada badan. Tetapi sekiranya sayur-sayuran kegemaran anda yang tercemar ia mendatangkan keburukan. Selalunya ia tercemar daripada najis, air yang kotor ketika membasuh sayur atau tangan peniaga yang kotor. Pastikan anda cuci tangan sebelum memasak, gunakan air yang bersih dan peralatan dapur yang bersih.

Telur.
Bakteria senang membiak dalam telur, terutamanya Salmonella sp. yang menyebabkan cirit-birit. Kalau boleh elakkan daripada memakan telur secara mentah.

Ikan tuna.
Senang tercemar dengan scombrotoxin yang menyebabkan panas badan, sakit kepala dan kejang otot. Ikan tuna yang ditangkap dan tidak disimpan di peti sejuk untuk jangka masa yang lama akan menghasilkan toxin yang mana tidak boleh dihapuskan walaupun ikan tuna itu dimasak.

Tiram.
Tiram tinggal didasar laut dan makan secara 'filter'. Jika air yang di 'filter' tercemar, maka tiram akan turut sama tercemar. Keburukan yang akan menimpa akan terjadi sekiranya ia dihidangkan mentah atau tidak cukup masak.

Kentang.
Kentang yang dimakan sebagai side dish boleh menyebabkan sakit perut. Semuanya disebabkan oleh bakteria yang dipindahkan daripada pekebun yang tidak menjada kebersihan.

Keju.
Keju yang dimakan dirumah selalunya boleh memberi keburukan. Ia dicemari oleh bakteria Salmonella sp. yang mana bukan sahaja menyebabkan sakit perut tetapi juga keguguran bayi. Ibu-ibu mengandung tidak digalakkan untuk makan keju ketika hamil.

Aiskrim.
Truck aiskrim yang dicemari bakteria-bakteria yang menyebabkan penyakit adalah punca kepada masalah ini. Hati-hati ketika membeli aiskrim yang dijual oleh penjaja yang menaiki motorsikal.

Tomato.
Senang tercemar ketika berada di pasar. Tetapi jika ada dirumah pastikan ia disimpan dalam peti sejuk serta merta. Jangan biarkan bakteria yang ada terus membiak.

Taugeh.
Secara praktiknya taugeh sangat bagus untuk tumbesaran kanak-kanak kerana sumber protein yang banyak. Tapi ia juga senang tercemar dan menyebabkan penyakit. Bakteria mudah membiak ketika di kebun kerana mendapat sumber air dan keadaan sekitarnya.

Strawberry.
Pernah dikaitkan dengan Hepatitis di Mexico kerana tercemar.

Kesemua makanan yang disenaraikan hanyalah sebahagiaan daripada sumber makanan yang boleh menyebabkan penyakit. Tidak semestinya makanan yang lain tidak akan mendatangkan keburukan. Kesemua makanan di atas senang untuk tercemar.

Pastikan anda betul-betul menjaga kebersihan diri sendiri dan juga sekitar. Pesanan khidmat masyarakat dibawakan khas kepada anda semua.

FIRST TRIAL

Hari rabu hari tu,hubby sya tak keja,tiba-tiba dia request nak makan yong tau fu,alamak,sya mana lah pandai buat kuah dia.jenih juga la google resepi,masa time tengah google tu huby sedang sibuk mencari bahan nak buat yong tau fu,

Percubaan yang pertama,bole la,nak kata sedap macam pro tu tak la,tapi hubby katasedap,eleh kes nak ambik hati la tu, rupanya senang je wat kuah nyer.jom layan sikit gambar.


diantara bahan-bahannya,ni versi sya la,macam-macam ada

ni yang sudah siap di potong-potong untuk di makan

kuah yong tau fu versi google

yong tau fu yang dah siap di siram kuahnya


Akhirnya dapat lah juga penuhi request hubby,maklum la sya kan baru nak belajar masak-masak ni,selama ni  tak pandai pun,masak yang ringkas-ringkas n campak-campak bole la.puas hati bila tengok apa yang di masak habis di makan.