Tuesday, November 22, 2011

PERSEKITARAN RUMAH MESTI DI AMBIL PERHATIAN

Mempunya anak yang semakin membesar dan semakin melasak amatlah memerlukan pemerhatian yang lebih dan teliti.Tambah-tambah lagi kalau anak-anak super aktif macam anak-anak sya.Pemantauan kena lebih.

sebab tu lah dalam rumah sya,sya tak letak sebarang perabot pun,kosong je rumah,bukan apa anak-anak sya ni bila tengok jer benda-benda macam tu mula la di panjatnya,kemudian lompat.Pernah anak yang kedua kena jahit kat kepala gara-gara jatuh dari sofa kat rumah mak sya.Oleh sebab tu sya serik nak letakkan sebarang perabot pun.Biar je kosong.

Benda-benda tajam seperti gunting,pisau,pengepit kuku pun sya letak kan di tempat yang mereka tak dapat lihat dan capai,ubat-ubat,sabun dan cecair pencuci pun kena letak tinggi.semuanya pandai selongkar.mesti ada yang tanya kan kalau semuanya  dah simpan macamna anak-anak boleh terminum cecair kimia tu,masa tu kat rumah MIL,dan sya pun mungkin terlepas pandang.

Sya sangat lah serik dengan peristia yang berlaku pada anak-anak tempoh hari,kalau balik rumah MIL macam fobia ja,bila anak-anak tak da depan mata.

TABAHNYA MEREKA

Masa anak sya dapatkan raatan kat hospital tempoh hari,macam-macam pengalaman dan pengajaran yang sya dapat.betapa tabahnya kaum-kaum ibu menjaga anak-anak mereka yang sakit,sanggup bersengkang mata demi zuriat mereka.masa kat wad hari tu 2 orang ibu  yang tabah ni sangat membuatkan sya kagum,tapi sayangnya sya tak dapat snapkan pic mereka.

ibu tabah yang pertama
seorang ibu yang menjaga anaknya yang oku dari umur 9 bulan lagi,sangat tabah ibu ni sebab hospital ni macam rumah kedua padanya,sebab anak okunya sering di serang demam dan sawan,juga ada masalah sakit jantung,dan paru-paru,namun ibu ni tak pernah mengeluh menjaga anaknya dari umur 9 bulan hingga sekarang anaknya berumur tujuh tahun.Masyaallah.BEtapa tebalnya kesabaran yang Allah beri pada ibu ini.Sepanjang sya 2 hari di hospital,berapa kali naknya tarik-tarik berbuih mulut-mulut,namun dia sabar ja.semakin di jaga permata hatinya dengan penuh teliti.

Ibu tabah yang kedua.
Ibu yang kedua ni pula ialah oku yang mana si ibu mempunyai masalah dengan kaki,babynya menghadapi masalah air bertakung dalam kepala,alaupun dalam keadaanya yang kurang upaya,dia masih semangat menguruskan bayinya yang kadang-kadang menangis jer akibat sakit,semua kerja di lakukannya sendiri dari menukar lampin,memandikan,semua dia buat sendiri,tanpa bantuan dari nurse pun.Tersentuh hati sya bila tengok betapa tabahnya dia.


DAri mereka la sya belajar lebih bersyukur dengan kesempurnaan yang Allah berikan pada sya.Semoga mereka ini lebih tabah mengharungi ujian yang Allah berikan.