Tuesday, November 1, 2011

TIPS PILIH PASU HIASAN

TIP MEMILIH PASU (BEKAS) TANAMAN HIASAN

Adanya pasu (bekas) tanaman hiasan di mana-mana sudut laman kediaman dapat mencipta pelbagai visual lantaran pasu-pasu ini datang dalam pelbagai bentuk, saiz, warna, kemasan dan tekstur. Pasu dapat mengubah dan mencorak serta memberi kelainan dan impak serta merta di sesuatu sudut laman. Penggunaan variasi pasu yang berimaginasi dan kreatif dalam sesuatu ta
man akan menyerlahkan lagi gaya anggun taman itu.

Di sini lihatlah apa yang dimaksudkan dengan 'menyerlahkan gaya anggun' sesuatu sudut taman.

Tip memilih pasu (bekas) tanaman hiasan:
1. Kenal pasti pasu yang hendak di pilih sama ada daripada jenis simen, plastik, tanah liat, seramik atau daripada bahan terbuang.
2. Pilih saiz pasu mengikut kemahuan sama ada memerlukan pasu yang bersaiz besar, kecil atau sederhana untuk menempatkan tanaman hiasan.
3. Jika kita sering mengubah hiasan laman, eloklah sekiranya memilih pasu daripada bahan plastik atau beg politena. Ia lebih ringan berbanding pasu daripada jenis bahan yang lain.
4. Untuk mendapat sentuhan klasik, pilihlah tembikar bercorak kosong. Kita sendiri boleh menata tembikar mengikut rekaan yang kita mahukan disamping mewarnakan mengikut citarasa sendiri.
5. Bagi memperlihatkan gaya kasual pada tembikar, pilihlah tanaman hiasan yang mempunyai ketinggian yang berbeza-beza tetapi daripada jenis yang sama. Tanamlah bersama secara kelompok dan lihatlah variasi daripada tema yang terhasil.
6. Untuk menampakkan efek moden, padankan sekurang-kurangnya tiga saiz dan gaya tanaman bersama. Paduan warna dan gaya sederhana dapat dilihat dengan menjarakkan tanaman dalam pasu sepanjang tepi anjung atau tembok.
7. Untuk tanaman yang mempunyai jangka hayat pendek, tidak memerlukan saiz pasu yang besar. Cukup dengan sia kecil dan sederhana.
8. Pilih pasu yang mempunyai lubang kerana akar pokok begitu sensitif. Ia tidak boleh terendam dalam air dalam jangka masa yang lama.
9. Pasu yang dipilih mestilah tahan lasak dan tidak mudah pecah.
10. Pilih pasu yang mudah dibersihkan daripada segala kekotoran seperti lumut supaya pasu sentiasa nampak cantik.
11. Elakkan memilih pasu dengan bukaan yang sempit.
12. Jika memilih pasu daripada plastik, perlu lebih berhati-hati kerana cahaya matahari yang terik akan merosakkannya. Pasu daripada jenis seramik adalah pilihan terbaik tetapi perlu dibuat lubang supaya air dapat mengalir.
13. Pasu daripada kayu lebih cepat mereput.
14. Saiz pasu adalah terpulang kepada berapa jumlah tanaman yang kita tanam di dalam bekas tersebut.
15. Letakkan pasu pada batu bata supaya air dapat disalirkan keluar dengan mudah.

JANGAN TEGUR ISTERI DEPAN ANAK-ANAK

Kalau kita (suami) komen, tegur, dan marah isteri depan anak-anak, anak-anak akan belajar dari situ. Walaupun mungkin komen kita dengan niat nak membetulkan isteri, tapi ia tetap beri kesan yang buruk!
Anak-anak akan tengok, ayahnya tak hormat ibunya. Ibunya dengan mudak boleh dikritik dan dikomen. Bukan dihormati dan disegani. Suatu hari nanti, dia akan ‘ambik tempat’ ayahnya – tegur, komen, marah dan tak hormat ibunya. Dia tak respek ibunya sendiri sebagaimana kita (bapa) tak respek isteri kita.

Maka tak peliklah kalau anak-anak tak dengar cakap ibunya. 10 kali suruh kemas mainan tapi tak jalan-jalan juga. Malah dia boleh buat ‘bodoh’ apa saja suruhan ibunya. Ibunya hilang ‘bisa’ depan anak-anak.

Promotelah Isteri Depan Anak-anak

Kita sepatutnya kena selalu promote (edify) isteri kita depan anak-anak. Zahirkan yang kita respek isteri kita depan anak-anak. Sentiasa cakap pada anak-anak yang ibunya seorang yang baik, hebat, berjasa, bagus dan sebagainya. Supaya isteri kita ada wibawa terhadap anak-anak. Anak-anak akan benar-benar percaya dan respeknya pada ibunya.

Sekali ibunya cakap, dia pasti akan dengar. Sebab mereka respek!

Mempromosikan isteri kepada anak-anak sebenarnya kita memberi satu ‘kuasa’ (empower) untuk isteri mendidik mereka dengan mudah. Kita mempermudahkan isteri untuk bantu kita didik anak-anak kita! Yang akhirnya memudahkan kita!