Monday, August 22, 2011

MENGAPA ANAK SUSAH NAK MAKAN

Kadang-kadang bukan anak saja yang susah makan,kita sebagai ibu pun susah hati jugak bila anak tak berselera makan.jom tengok sebab-sebab anak susah nak makan.

bosan dengan makana yang sama
bila bayi berusia 6 bulan keatas,anak akan berasa bosan dan malas untuk makan.itu belum lagi bila mkanan di kisar bercampur aduk, seperti orang dewasa mereka juga cepat bosan bila makan menu yang sama,penyelesaiannyaialah pelbagaikan menu harian anak-anak.

makanan yang terlalu padat dengan kalori
bila memberia anak coklat,makanan ringan dan sebagainya sebelum makan tengahari akan menyebabkan anak dah tak mahu makan lagi akibat kenyang dengan benda-benda tersebut,penyelesaiannya elakkan memberi makanan ringan sebelum tiba waktu makan

terlalu banyak minum susu
susu dianggap makanan utama sebagai pengganti nasi.ibu-ibu biasanya takut anak kelaparan dan memberikan susu.susu hanya memenuhi keperluan kalsium dan fosforus,bila anak berusia 1 tahun keatas anak hanya perlukan2 gelas susu sahaja.

HASIL

Huby sya sedia maklum memang gemar memancing,bulan puasa ni pun tetap dengan hobinya memancing,tapi adalah juga hasilnya yang berjaya di bawa balik dari laut,baru-baruni pun dia pergi memancing ni lah hasilnya.

yang ni dari laut
ni la hasil tangkapannya,yang atas tu ikan senangin dan yang bawah tu ikan nyok-nyok,taktau la kat tempat kawan-kawan panggil apa

ikan senangin

 model ikan nyok-nyok

yang sorang lagi model ikan senangin.


minggu ni pun mungkin huby sya nak pergi memancing lagi,hmmm tu la aktiviti dia di hujung minggu.