Thursday, September 22, 2011

STRESS BAHAYA PADA WANITA

Rasanya setiap orang mengalami stress saban waktu,tidak kira bekerja atau tidak,semua wanita mengalaminya,mungkin penyebab pada wanita seperti persekitaran sekeliling,hubungan keluarga,anak dan mungkin juga tempat kerja.Jika tidak di tangani,boleh menyebabkan penyakit mental.

jom kita tengok tanda-tanda dan gejala-gejalanya.

gejala kognitif
-masalah ingatan(mudah lupa)
-sukar beri tumpuan
-kurang daya penilaian
-suka fikir yang negatif
-sentiasa berasa bimbang dan keliru
-selalu di kuasai rasa risau.

gejala emosi
-rasa sakit dan lenguh-lenguh badan
-cirit-birit dan sembelit
-selalu sakit dada dan degupan jantung laju
-selalu selsema

gejala tingkah laku
-letih dan kurang selera makan
-letih dan kurang tidur
-mengasingkan diri dari orang lain
-mengabaikan tanggungjawab

itu di antara gejala-gejala stress yer kawan-kawan,so jangan lah ambil lewa stress ni,ia akan memudaratkan kita,banyak-banyakkan beristigfar dan menenangkan fikiran kita.

MACAM-MACAM RAGAM

Seawal pukul 5 pagi dah ke dapur untuk menyediakan sarapan dan bekalan untuk anak-anak.Hari ni sya masak mee goreng untuk sarapan dan bekalan anak-anak ke sekolah,tak nak masak nasi lagi memandangkan selalunya anak-anak bawak bekalan nasi ke sekolah setiap hari.

Sya tak nak anak-anak jemu,so hari ni sya masak la yang berlainan sikit,namun apakan daya seawal pukul 6,anak-anak dah bangun dan bila jer terlihat sya tengah menbungkus mee goreng untuk bekalan mereka,masing-masing tak mau bawak mee ke sekolah,masing-masing request nak nasi.

Terpaksa la sya bersilat di dapur dengan pantasnya untuk anak-anak,masak nasik dan buatkan masak kicap ayam untuk bekalan,tapi yang ke dua, nak masak kicap telur,manakala yang ketiga nak sambal ikan bilis,aduhh,kena turutkan juga,kalau tak tak nak ke sekolah.

.
mee goreng?xnak,itu lah jawapan kedua-dua anak lelaki sya


sehingga pukul 7 baru habis memasak,terus start motor hantar yang sulung ke sekolah,macam-macam karenah anak-anak  ni,boleh hilang sabar dibuatnya.1 anak 1 ragam,4 oarang nak 4 ragam,tension oo