Tuesday, October 25, 2011

5 MINUMAN PENAWAR

Inilah 5 Minuman Penawar Racun Dalam Tubuh

Mengamalkan memakan sayur segar dan jus buah adalah cara terbaik menjaga tubuh Anda. Selain itu,mengamalkan 5 minuman berikut ini juga bermanfaat membuang racun dalam tubuh.

1. AIR MASAK

Pakar kesihatan mengatakan, minum air masak secara teratur menyebabkan tubuh mampu membersihkan sistem pencernaan, serta menghilangkan racun dan sisa-sisa makanan yang terkumpul di usus. Ini membuat tubuh dan perut bersih dari penyakit.

2.AIR KELAPA SEGAR

minuman ini boleh mendetoksifikasi tubuh secara semulajadi. Selain membersihkan saluran pencernaan, minum air kelapa akan meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan bermanfaat menjaga tubuh dengan terhidrasi dengan baik.

3. JUS LABU

Jus labu adalah ubat semulajadi yang sangat baik bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan. "Ini kerana sifat nya. kordial dalam sebotol jus labu juga menyembuhkan masalah pencernaan,".

4. TEH HIJAU

Teh hijau adalah merupakan antioksia semulajadi yang mengandung polifenol, sehingga membantu glukosa dalam darah. "Polyphenol menglambat pergerakan glukosa ke dalam sel-sel lemak, dan mencegah mereka memasuki aliran darah,"

5. JUS OREN

sumber vitamin C, yang dikenali untuk meningkatkan kekebalan tubuh. Kaya flavonoid, antioksida, yang melindungi sistem pertahanan tubuh manusia dengan bertindak melawan kuman dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Sebagai tips, minuman detoksifikasi ini akan lebih baik jika diminum sebelum sarapan. Dengan cara seperti ini proses detoksifikasi akan berjalan dengan baik dan anda boleh merasakan manfaat kesihatannya.

PANDUAN MAKAN MAKANAN SIHAT

Panduan Makan Secara Sihat

APAKAH DIA MAKAN SECARA SIHAT?
• Makan pelbagai jenis makanan, supaya tubuh kita memperolehi kesemua zat makanan yang diperlukan.
• Makan mengikut keperluan badan.
• Makan lebih sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin penuh untuk menambahkan pengambilan serat.
• Mengurangkan pengambilan lemak, gula, dan garam.

PANDUAN UNTUK MENIKMATI BIJIRIN PENUH, LEGUM, KEKACANG DAN BIJI-BIJIAN
• Makan sarapan berasaskan bijirin penuh (seperti oat, jagung, roti mil penuh, roti pita, capatti, biskut mil penuh dan bijirin sarapan pagi)
• Campur atau gantikan nasi putih dengan nasi beras perang.
• Makan makanan berasaskan legume (seperti tauhu, tempe, kacang panggang, dal, kacang hijau/merah, dan kacang soya) beberapa kali seminggu.
• Makan kekacang/biji-bijian beberapa kali seminggu (seperti bijan, kuaci, biji teratai, dan biji selasih)

PANDUAN UNTUK MENIKMATI LEBIH BUAH DAN SAYUR
• Makan sekurang-kurangnya 1 cawan sayur setiap hari.
• Makan sekurang-kurangnya 2 biji buah setiap hari.
• Pelbagaikan jenis buah dan sayur.
• Pilih hidangan yang mengandungi buah dan sayur (Contohnya nasi kerabu, nasi ulam, pudding buah, rojak buah/sayur, pecal)
• Jadikan buah sebagai snek.
• Makan ulam dan salad bersama hidangan anda.

PANDUAN MAKAN UNTUK MENGURANGKAN MAKANAN BERGORENG DAN BERLEMAK
• Pilih nasi putih berbanding nasi beriani, nasi lemak, nasi ayam, atau nasi minyak.
• Pilih makanan yang direbus, dipanggang, dikukus atau dibakar berbanding makanan bergoreng.
• Kurangkan pengambilan kuah yang berlemak dan berminyak.
• Hadkan pengambilan organ dalaman haiwan seperti limpa, hati, otak, paru, perut dan kuning telur.
• Makan bahagian ayam dan daging tanpa lemak (tanpa kulit).
• Hadkan pengambilan santan.
• Kurangkan pengambilan mentega untuk sapuan roti/biskut.
• Hadkan pengambilan makanan yang bergoreng seperti goreng pisang, keropok, dan kuih-muih yang digoreng.
• Gantikan makanan ringan dengan buah-buahan segar.

PANDUAN UNTUK MENGURANGKAN PENGAMBILAN GULA
• Kurangkan makanan yang manis seperti kek, ais-krim, makanan ringan bersira, coklat, kaya, jem, biskut berkrim)
• Minum air kosong bagi menggantikan air manis, cordial, sirap dan minuman berkarbonat.
• Pilih buah-buahan segar untuk menggantikan kuih-muih manis, gula-gula, coklat, atau biskut berkrim.
• Pilih makanan dan minuman yang dilabel dengan kurang gula/kurang manis.
• Minta dikurangkan gula atau susu pekat manis setiap kali membuat pesanan minuman.

PANDUAN UNTUK MENGURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
• Kurangkan pengambilan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin, sosej, burger dan makanan segera.
• Kurangkan pengambilan garam tambahan, perisa, kicap dan sos dalam makanan.
• Kurangkan makanan ringan yang masin seperti keropok dan kacang bergaram.
• Kurangkan pengambilan makanan yang diawet seperti ikan masin, telur masin, sambal belacan, budu, cencaluk, serta jeruk asin buah atau sayur.
• Pilih makanan yang berkuah berbanding bergoreng. Elakkan daripada menghirup sup atau kuah.
• Pilih capatti, thosai, naan atau idli berbanding roti canai, roti telur, roti bom dan roti tisu.
• Elakkan pengambilam asam boi, petis, kicap atau garam bersama buah-buahan.
• Pilih label makanan yang kurang atau rendah garam.

PANDUAN UNTUK MEMILIH MAKANAN YANG SELAMAT
• Pilih tempat makan yang bersih
• Pastikan pengendali makanan mengamalkan kebersihan dan sentiasa berada dalam keadaan bersih.
• Elakkan makanan yang terdedah dan tercemar.
• Pilih makanan yang segar atau baru dimasak.
• Pastikan pembungkusan, kotak atau tin makanan berada dalam keadaan baik.
• Hadkan makanan yang mengandungi bahan pengawet dan pewarna tiruan.
• Elakkan makanan yang digoreng dengan minyak masak yang telah digunakan berulangkali.

Makan Secara Sihat, Produktiviti InsyaAllah Meningkat