Tuesday, January 17, 2012

LELAKI KURANG SABAR

Jangan marah pada kaum lelaki yer,sya menulis berdasarkan pandangan mata sya.namun bukan semua lelaki macam tu kan.Tapi lelaki ni memang benda-benda yang remeh pun dia kan jadi kurang sabar.

Hari jumaat lepas masa nak ambik anak sya balik dari sekolah,biasa la hari jumaat memang ramai terutama sekali kaum bapa,maklum la di beri pelepasan untuk sembahyang jumaat,ramai kaum bapa menunggu anak keluar dari sekolah pada pukul 12.05 tghari.tapi hari jumaat hari tu tak tahu la kenapa pihak sekolah lepaskan pelajar 10 minit lambat.
Depan sya ada sorang bapa yang menunggu anaknya di dalam kereta .bila budak-budak sekolah keluar ja,terus dia bunyikan hon bertalu-talu,terkejut sya di buatnya.Namun si anak tadi bukannya perasan pun yang si bapa bunyikan hon,malah sempat bermain lagi dengan kawan-kawan,lagi kuat si bapa ni bunyikan hon,ya Allah bingitnya telinga.

Bila sianak perasan bapanya di depan sekolah cepat-cepat si anak datang pada bapanya,tapi si bapa tadi memarahi anak dengan nada yang kuat,siap tarik telinga lagi,siannya sya tengok.Biasa la budak-budak memang macam tu.
Sepatutnya kena la bersabar sikit,dan kalau nak marah nak pun jangan lah berdepan orang ramai,malu si anak.macam-macam kan.Pernah tak kawan-kawan hadapi situasi sedemikian?jom kongsi.

TUJUH SEBAB SELALU LETIH

Anda selalu berasa letih dan tidak bermaya? Tidur cukup tetapi masih terasa mengantuk dan keletihan? Sebelum anda menyalahkan cara hidup yang sibuk dan urusan rumahtangga, cuba selami sebab-sebab lain ini yang mungkin menjadi dalang terhadap masalah keletihan anda itu

Sebab 1: Kekurangan darah


Sekiranya anda masih muda dalam usia reproduktif dan mengalami haid yang 'heavy' setiap bulan, atau anda baru sahaja melahirkan anak beberapa miggu yang lepas, atau anda di diagnoskan mengalami fibroid, kehilangan darah mungkin penyebab terhadap keletihan anda.


Pendarahan haid atau faraj mengurangkan sel-sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke sistem dan organ badan anda yang lain. Kekurangan oksigen pada organ menyebabkan anda cepat letih dan tidak bermaya.


Lain-lain sebab yang yang mendorong kepada kekurangan darah termasuklah: kekurangan vitamin seperti zat besi, folik dan vitamin B. Kekurangan darah juga mungkin berasal dari penyakit buah pinggang.


Gejala kekurangan darah yang lain termasuk: pening, kesejukkan dan rasa mudah terganggu. Ujian darah dengan senang dapat membuat diagnosa ini. Rawatan termasuk makan sayuran hijau seperti brokoli, bayam dan daging merah dan supplement yang diberi oleh doktor.


Sebab ke 2 : Kekurangan Hormon Tiroid


Sekiranya anda terasa lembab secara fizikal atau mental dan sedikit murung, anda mungkin mengalami hypotiroidism, satu masalah kekurangan hormon tiroid yang mengurangkan metabolisma badan dan memperlahan sistem badan untuk beroperasi.


Dikatakan 17% wanita mengalami hypotiroidism dan mereka langsung tidak mengetahuinya. Ujian darah T3 dan T4 dengan mudah dapat mengesan masalah ini dan selepas rawatan, anda akan merasa bertenaga semula.


Sebab ke 3: Jangkitan Kuman air kencing (UTI)


Walaupun kebanyakkan dari simtom lebih kepada sakit semasa kencing dan kerap ke tandas, keletihan memanjang juga merupakan salah satu gejala kencing berkuman. Tidak semua yang mempunyai simtom yang jelas seperti pedih semasa kencing dan segelintir yang lain mungkin tidak mengalami gejala langsung.


UTI disebabkan oleh jangkitan bakteria yang mungkin terdorong oleh amalan penjagaan faraj yang tidak sihat. Hubungan seks juga meninggikan risiko UTI kerana kuman dari faraj mungkin ditolak ke salur kencing semasa seks.


Ujian air kencing adalah mudah dan cepat dalam membuat diagnosa dan rawatan termasuklah ubat anti-biotik. Sekiranya simtom berulang, anda mungkin mengalami masalah UTI kronik. Berbincanglah dengan doktor tentang pencegahannya.


Sebab ke 4: Terlebih caffeine


Sesetengah orang menganggap caffeine boleh memberi rasa cergas, tapi bagi sesetengh wanita, caffeine boleh memberi kesan yang sebaliknya. Caffeine bertindak sebagai stimulant tetapi sekiranya mengambil terlalu banyak, ia akan menyebabkan keletihan.


Cara untuk mencegah adalah dengan mengelakkan caffeine sebanyak mungkin, bukan sahaja kopi malahan tea, coklat, minuman ringan atau apa-apa ubat yang mengandungi caffeine.


Sebab ke 5: Alahan makanan.


Makanan selalunya memberikan tenaga tetapi bagi sesetengah orang yang alah kepada makanan, ia boleh memberi kesan sebaliknya. Keletihan mungkin salah satu mereka alah kepada makanan. Sekiranya anda mengesaki yang makanan punca mengantuk dan keletihan anda, cuba elak makanan yang anda syakki itu dari suapan harian anda.


Sebab ke 6: Sleep Apnea


Sekiranya anda tidak mendapat tidur yang cukup, ada kemungkinan ia penyebab masalah anda. Tapi apa kata kalau anda sendiri tidak menyedari yang anda tidak cukup tidur?


‘Sleep Apnea adalah satu keadaan dimana anda secara tidak sengaja berhenti bernafas semasa tidur, yang menyebabkan anda terbangun secara tiba-tiba tetapi cukup lama untuk menganggu kitaran tidur anda. Ia lebih kerap terjadi kepada mereka yang berbadan gemuk dan berkait rapat dengan tidur yang berdekur.


Sekiranya anda pengidap ‘Sleep Apnea’ doktor selalunya akan menyarankan pengurangan berat badan dan menasihatkan anda berhenti merokok.

Dalam kes serius, pembedahan mungkin diperlukan untuk memastikan laluan pernafasan udara yang baik. Sekiranya tidak dirawat, Sleep Apnea boleh meninggikan risiko stroke dan serangan jantung.

Sebab No 7: Lemah Jantung


Sekiranya anda merasa cepat penat selepas aktiviti ringkas yang selalunya senang dibuat, mungkin ini masa yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor. Keletihan selalunya bukan tanda awal sakit jantung tetapi sekiranya ia keterlaluan sifatnya selepas aktiviti ringkas dan anda dapati tiada jawapan jelas terhadap masalah tersebut, jumpalah doktor untuk pemeriksaan lanjut. Rawatan awal boleh menyelamatkan anda dari serangan jantung yang lebih serius.