Thursday, December 22, 2011

TIPS MEMBERSIHKAN PERALATAN DAPUR

Bagi Anda yang memiliki peralatan dapur berbahan aluminium, berikut ini ada beberapa tips yang boleh Anda lakukan :

1. Rebuslah air yang sudah ditambahkan sedikit cuka hingga mendidih dalam peralatan baru atau yang belum digunakan seperti , pengukus dan alat memasak lainnya yang berbahan aluminium. Hal ini boleh mencegah makanan melekat bila dimasak

2. Untuk membersihkan peralatan yang menghitam atau berkarat, campurlah 1 liter air dan tambahkan 1 sudu teh krim of tartar. Rebus selama 10 minit dalam alat tersebut, angkat. Seterusnya gosok dengan span hingga bersih selagi air rebusan masih panas.

3. Untuk menghilangkan bau hamis atau hanyir yang masih melekat, letak beberapa titis air limau nipis/lemon. biarkan selama 15 minit, lalu cuci bersih menggunakan sabun cuci dan span.

4. Khusus untuk loyang, acuan kuih  yang tidak terkena api langsung, setelah dicuci boleh dikeringkan di bawah  matahari atau panaskan dalam oven selama 2 minit. Boleh juga dikeringkan menggunakan kain  bersih, untuk menghilangkan kotoran yang akan merosakkan peralatan tersebut.

5. Agar oven konvensional tahan lama, selalu bersihkan seluruh bagiannya mulai dari kaca, rak, hingga bahagian bawah oven yang  terkena api.

KERANA KESALAHAN ORANG LAIN

Sya dalam dalam keadaan bad mood sekarang ni,macam-macam benda terjadi sejak akhir-akhir ni.

Yang paling buat kan sya rasa kecewa dan geram sangat,ada someone telahmenyakitkan hati sya dengan menyalah kan diri ini atas kesalahan orang lain.orang lain buat salah,orang lain yang kena,huhuhu.

Betapa sakitnya hati ini,nak detail kat sini pun susah,nanti akan mengeruh kan lagi keadaan.Dah tahu dia salah,dengan selambanya pulak tak nak ngaku dia salah,buat dek je,arggggh geramnya.

Kenapa la orang suka tunding jari atas kesalahan orang lain walau pun dia tahu kebenarannya.Dah la kita sedaya upaya menjaga hatinya alih-alih kita jugak yang kena,rasa macam buang karan ja layan orang macam ni.tak berbaloi

Kesabaran seseorang pu ada batasannya,kalau dia saja yang betuldan kita saja yang salah,susah la,setiap orang tak lari dari lakukan kesalahan.hanya kemaafan ja jadi penawarnya.

Sory yer entry penuh emosi hari ni,baru lah lega rasa di hati,bila dapat luahkan.