Thursday, October 27, 2011

MANFAAT ILMU DARI HARTA

‎10 Sebab Ilmu Lebih Bermanfaat Daripada Harta :

1. Ilmu itu pusaka ataupun warisan para Nabi. Sebaliknya harta itu pusaka Qarun.

2. Ilmu itu menjaga dan memelihara kita. Tetapi harta, kita pula yang terpaksa menjaga dan memeliharanya.
...

3. Orang yang berharta banyak musuhnya seperti pencuri dan penyamun, dan sentiasa pula bimbang akan hartanya itu. Sebaliknya orang yang berilmu ramai sahabat dan sentiasa selamat.

4. Harta jika selalu digunakan akan berkurangan. Sebaliknya ilmu jika selalu digunakan akan bertambah.

5. Orang berharta kerap dipanggil dengan gelaran bakhil atau cela. Tetapi orang berilmu sering dipanggil dengan nama yang baik dan mulia.

6. Harta perlu dijaga supaya tidak dicuri tetapi ilmu tidak perlu menjaganya daripada kecurian.

7. Harta akan dihisab kelak tetapi ilmu akan memberi syafaat di akhirat kelak.

8. Harta akan rosak sekiranya disimpan tetapi ilmu tidak akan rosak walau selama manapun disimpan.

9. Harta mengeraskan hati tetapi ilmu melembutkan hati.

10. Pemilik harta selalu merasakan dirinya hebat, malah ada yang merasakan dirinya Tuhan seperti Qarun. Tetapi pemilik ilmu selalu merasakan dirinya lemah dan hamba Allah.

Jadi, yang manakah lebih bermanfaat? Ilmu atau harta? Tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad. Jangan kedekut ilmu. Sampaikanlah walau satu ayat. Ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain juga merupakan antara tiga amalan yang berlanjutan pahalanya selagi diamalkan walaupun kita sudah meninggal dunia.

SEMAKIN CANGGIH TEKNOLOGI

Ini lah dunia zaman sekarang,semakin canggih teknologi,semakin ada keburukannya,kadang-kadang sebagai sorang ibu sya sangat risau dengan anak-anak yang semakin pandai mengguna kan kecanggihan teknologi.

Tak terfikir pun oleh kita yang anak-anak lebih advance daripada kita,anak sulng sya dah pandai download lagu,sedang kan sya sendiri masih terkapai-kapai nak download kan apa -apa ja,tak mustahil satu hari nanti lebih dari tu.huhu takutnya.tanya lah lagu apapun mesti pandai di jawabnya.

Anak yang kedua dan ketiga dah pandai main game kat internet,sebut la game apa ja semua pandai,memang selalu sya akan pantau aktiviti mereka ni tapi kadang-kadang kita terlepas pandang juga,contohnya ada satu hari tu,dorang main game n tengok youtube,bila habis dorang main,sya akan check balik apa yang dorang main dan link yang anak-anak bkak,tiba-tiba ternampak link yang tak senonoh tu,aduh sorang dapat satu rotan la.

Sekarang ok sikit,sebab anak-anak takut nak bukak,takut di rotan,tu la bahayanya bila anak-anak dah besar dan celik it,ibu bapa pun kena celik sama,memantau sepenuhnya.setuju tak dengan pendapat sya?