Thursday, September 29, 2011

TIPS PILIH SAYUR

Kawan-kawan,hari ni sya nak kongsikan tips pilih sayur kat pasar,sayur yang memang selalu kita beli la,tak la asyik kita dapat sayur yang tak segar jer,kadang-kadang kat pasar nampak segar jer balik rumah tak sempat simpan dalam peti ais dah layu.

Kubis - Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar.

Sawi - Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil.

Timun - Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.

Tomato - pilih yang warnanya kehijau-hijauan sedikit.

Ubi keledek - Pilih buah yang lurus dan kulitnya putih bersih.

Bendi - Pastikan hujungnya lembut.

               

6 comments:

cheqna said...

wah..info yang bagus...
walaupun cheqna tak makan sayur hehehehe

aNaYaNa said...

yna pun suka sangat makan sayur n ulam2..n sangatlah cerewet time beli nya juga..mesti belek n picit satu2..hehe..kalo timun batang tu kena picit sebab taknak yang kecut nanti..yang keras best rapuh jer nanti cicah budu@cencaluk..heee..

Papa Mifz said...

biasa kalo wife suh beli sayur main ambik jer...hehe

~izan~ said...

bagus ni..kobis tu ringan lagi elok ek hmmm

akuzle said...

petua/tips yg baguih skali. kalo pilih buah plaks cemana? kalo sy, nk pilih honeydew jer tau...ehehhehe

Myra Jay said...

Terima kasih kak kongsi tip nie ;)