Monday, July 25, 2011

TIPS PILIH CERMIN MATA IKUT BENTUK WAJAH

Agak susah jugakkan bagi yang berkaca mata nak memilih cermin mata yang sesuai untuk bentuk wajah,jom kongsi dengan sya tips pilih cermin mata.

WAJAH BERSEGI
-JIka wajah atau bentuk muka berpetak.dengan dahi lebar,boleh mengenakancermin mata berbingkai bulat,bujur,dan pastikan bingkai kelihatan nampak berat sedikit atau tebal di bahagian atasnya.Elakkan cermin mata berbingkai bentuk rata dan berpetak.

WAJAH BUJUR SIRIH
-Sangat sesuai menggayakan cermin mata berbingkai tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil,Tidak kira berbingkai petak ataupun bulat atau bujur.bentuk muka ini sangat ideal untuk semua jnis bingkai,elakkan memakai bingkai yang mempunyai kaki(temple)rendah atau jatuh.

WAJAH BULAT
-Amat sesuai mengenakan bingkai berbentuk petak,ia dapat melindungi bentuk wajah yang bulat,kaki(temple) yang tinggi dan sederhana membantu wajah untuk kelihatan panjang.Pilih bingkai sedkit gelap dapat imbangkan benuk wajah,elakkan memakai bingkai bulat,kerana wajah akan bertambah bulat.
              
             

7 comments:

wahida said...

power spek saya dah makin tinggi!! huwaaaaaa!!!

fazilzura said...

penah pakai spec masa drjah 6, tu pun 2 mingu jek

Rai said...

tak suka pakai cermin mata..tapi terpaksa gak..huhu..

muka saya jenis kecik..tak banyak choice.sudahnya ambik cermin mata model utk kanak2.. :P

akiratoriza said...

saya tak bape pandai dlm memilih cermin mata, rasa semua tak sesuai dgn btk muka yang bolaaaat nih..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

btoi2 nak memilih ni bukan senang tau..mcm kakD kalau nak tukar spek mesti lama gak dok dlm kedai tu...

Papa Mifz said...

tips yg menarik...:)

Ardini Humaira said...

spek dni bentuk petak! hehehe