Thursday, July 28, 2011

MENGELAKKAN KUALI MELEKAT MASA MENGGORENG

Kawan-kawan biasa tak menghadapi makanan yang di goreng melekat pada kuali?kadang-kadang tension jugakkan,makanan tu akan jadi hancur-hancur bila kita terbalikkan.

Jom tengok cara berikut mana lah tahu dapat membantu.

                     

1-Ambil sebiji bawang besar,kupas dan gosokkan pada kuali sebelun menggoreng,jangan bilas ,tuangkan minyak dan terus goreng apa saja makanan yang nak di goreng,kuali tidak akan melekat lagi.

2-ketika tengah menggoreng,makanan melekat pada kuali,masukkan garam kasar sedikit dalam minyak tadi,makanan yang melekat senang di terbalikkan.

                  

9 comments:

~izan~ said...

petua yg sgt berguna,yg guna bwg tu penah dgr tp yg garam kasar tu baru tahu..mekacih share info ni =)

Rai said...

thanks share tips..

kalau petua mak saya pulak panaskan kuali dulu.. lepas tu baru masuk minyak..bila minyak da cukup panas baru mula menggoreng..

NM02 said...

oh yeeeee??? okes, mesti di amek tahu perkara sebegini. tq noks

wahida said...

biasa buat yg no. 2 tu..mak yg ajar..tapi part bawang tu baru tau...

tengs yer!!

cheqna said...

ye ke??thanks untuk info ini =)

Papa Mifz said...

1st time dgr tips nih...tq...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

mak kakD ajar lak suh masukkan asam keping dlm minyak yg kita nak goreng tu...

Dilla Ady said...

ooo...baru tau pasal petua ni...slalu kalu melekat ikan ke makanan lain ke..mmg hancus la ia jawabnye..

Myra Jay said...

Owh sapu dengan bawang ye kak..
Harus mencuba petua nie, TQ ye kak kongsi ;)