Wednesday, February 1, 2012

KERANA RM10

Tajuk macam gempak,tapi tak gempak mana pun.ok ni yang berlaku pada sya kemarin la,dalam tak sihat tu tanggungjawab tetap kena perlu laksanakan,kemarin sempat lagi la ke kedai buku sekolah anak sya,untuk membeli seluar sukan dan baju kafa.

Ramai jugak ibu-bapa yang baru datang membeli sluar sukan,ada seorang kakak yang jaga kedai buku sekolah tu.sangatlah sibuk,so dia terbagi lebih rm10 pada sya,sya pun dah tak check dak baki duit yang dia bagi terus letak dalam wallet dan bergegas sebab nak bawak anak ke klinik.Petang baru tersedar yang dia dah terlebih baki baki kat sya.
so pagi-pagi tadi sya ke kedai buku dan pulang kan balik duit yang dia bagi lebih tu rm10.yer la tu kan duit orang,bukan hak kita.Masyallah,di peluknya nya sebab pulangkan balik baki duit tu,katanya dia baru ja buat kira-kira memang tak cukup duit jualan.baru jer dia nak gantikan dengan duit dia tapi sya dah datang bagi balik.

Dia kata susah nak jumpa orang yang pulangkan balik hak orang lain.sambil-peluk-peluk sya,sambil dia bersyukur.Memang best sangat kalau kita ringan kan beban orang kan?walau nilai baki wang tu hanya sepuluh ringgit,sekurang-kurangnya ukhwah antara sya dan kak tu terjalin.yer la selama ni jumpa setakat senyum je la.


 

5 comments:

cheqna said...

1o hengget mungkin kecik nilaiannya pada kita tapimungkin sangat2 besar bagi orang lain =)

azzey said...

alhamdulillah..mudah2an satu masa nanti org lain plak akn berbuat baik dgn sya.dan yg paling penting Alah akan sentiasa bertsama2 sya..insyaallah

Prettywrite said...

puas hati rasanya dapat gembirakan dan bantu orang lain kan k.sya..inikan pula pulangkan hak orang..memang wajib lah tu..

ieda said...

syukur .. surelahh makcik tuu rasa terharu .. rm 10 banyak juga tuuu ..

tahniah dik .. memang bukan semua orang boleh bersikap jujur macam adik .. ;)

Sue-Rya AQ said...

bagusnya akak..saya pun pernah mengalami kejadian camni jugak..mase tu wallet saya tertinggal dlm toilet kt KFC shah alam..ade sorg awek ni di simpankn wallet tu, dlm tu ade 2 bijik hp, ic dll yg sgt2 penting..dia try call no terakhir yg saya dial n cari saya n husb..klau dr fizikal grooming mmg nmpk sgt sexy..tp betullah kata org, don't judge a book by it's cover..akhirnya, dpt jugak..alhamdulillah..