Tuesday, August 2, 2011

MACAM-MACAM RAGAM BERPUASA

Dah masuk hari ke dua umat islam berpuasa kan,harap-harap semua dapat menjalankan ibadat puasa dengan sabar dan takwa.Ibu-ibu tentu sibuk la dengan urusan anak-anak dan rumahtangga.

Anak-anak sya ke dua dan yang ketiga,tahun ni baru belajar puasa,macam-macam karenah dorang yang si adik tu memang tak boleh tahan lapar langsung,umur dah 5 tahun,suruh puasa setengah hari pun tak dapat,kelmarin try jugak la bagi dia puasa,tapi pukul sembilan dia dah nangis lapar adoi,siap guling-guling lagi,nak tak nak terpaksa la bagi dia makan.
Niat di hati tu memang nak bagi dia belajar berpuasa,tapi apakan daya,tak tahan lapar rupanya budak ni.


Yang si abang tu,boleh bertahan sampai pukul 2 saja,lepas tu dah buka puasa,sebabnya nampak adik dia yang no 3 tadi minum milo,adoi tak tahan dugaan gak budak ni,tapi apa pun hari ni dia janji nak try puasa lagi,semoga dia dapat berpuasa penuh.

Bukan nak paksa budak berdua ni puasa,tapi nak ajar slow-slow agar dapat berpuasa.Anak lelaki memang tak sama dengan anak perempuan,si kakak start berpuasa penuh umur 5 tahun,tapi budak berdua ni kena la slow-slow

7 comments:

Myra Jay said...

Abg tergoda tengok adik minum Milo..
Alahai siannye, takpe pelan2 diorg belajaq kan..

WuMing said...

Siap guling-guling.. itu yang tak tahan tu.. Kelakar kan..?? budak-budak ni..

NM02 said...

anak lelaki mmg liat skit.. tak pe.. slow2 lah ye

wahida said...

siap guling2? hehehe...klaka ragam dorang ni kan..mcm2..

takpe, slow2..lama2 boleh tu...

Rai said...

pandai berdrama budak2 ni.. siap guling2..hehehe..tak pe lah.. kita cuba yg terbaik..saya pun darjah 2 ke 3 baru puasa penuh..tu pun sbb ayah janji sehari dapat singgit.. hahhaa..

Dilla Ady said...

ha ah..kalu pompuan ni senang sket nk train..kalu yg laki, mmg payah sket..takpe, suh diorang pose separuh2 dulu..nnti lame2 baru suh pose penuh sehari..lame2 mesti pandai diorang ni berpose...

~izan~ said...

agaknya anak lelaki guna energy lebih kot tu sbb dia cepat lapar n dahaga hehe,memandai ke kan izan ni...sbb izan ada anak pompuan je =)

takpe la,slow2 nnt lama2 dia dah faham sikit,ok la..insyaAllah...