Tuesday, August 9, 2011

KHASIAT SEBIJI EPAL

Kajian mengenai khasiat epal dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Jus yang mengandungi phytonutrient boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan penyakit jantung.

Serat epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas dengan bakteria dalam usus.


Kandungan asid butrik juga merupakan sumber makanan sel usus yang dapat membasmi pertumbuhan sel kanser usus.
Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh manusia dalam diet harian.


Ia juga berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang gemar mengambil makanan segera.
Malah kajian yang dilakukan oleh saintis British juga membuktikan kunyahan epal mampu mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.

Bukan itu sahaja, di Jepun, penyelidik mendakwa amalan mengupas buah epal dapat mengaktifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawal pemikiran logik, imaginasi dan penilaian.

sumber:email

      [apple.jpg]                   

6 comments:

WuMing said...

Memang betul pun..

Kalau kita amalkan makan sebiji sehari.. boleh menghalang dari penyakit kanser...

~izan~ said...

boleh guna utk masalah sakit gigi? oo baru tahu..epal hijau selalu izan wat kerabu hehe...

ana said...

ana suka minum air epal hijau letak garam...sedappp!!!!

Rai said...

prefer apple hijau dari yang merah..tapi kalau apple yg cam gabus2 tu tak suka..hehehe..memilih sungguh kan..

fazilzura said...

lamo x makan epel

eB ezrin said...

an apple a day keeps the doctors away :)