Wednesday, July 13, 2011

PENING DAN KECEWA,TAPI TAK BOLEH TUNJUK

Sya tengah pening dengan anak yang sulung,kali ni keputusan peperiksaan nya sangat mengecewakan,tak tahu lagi macamna nak ajar budak ni.

Huby sya dah berapa hari boikot tak nak bercakap dengan si kakak ni,semuanya gara-gara keputusan exam dia yang resultnya mengecewakan.Dah dapat result teruk masih belum insaf nak belajar,balik sekolah asyik nak main jer.

Dah macam-macam nasihat dah bagi,masih macam tu jugak,tak tahu la kat mana salahnya,perkembangan pelajaran dia makin lama makin slow sangat.Nak kata sakit tak pun,bila membaca jer ,tanya balik apa yang dia baca langsung dia tak tahu dan faham.

Setiap kali balik dari sekolah,apa yang di cari dahulu mesti tv,lepas tu main n baru belajar,time badan dah letih baru belajar macamna la nak dapat ilmu,sya buatkan jadual untuk dia tapi dia tak pernah ikut,tak tahu la nak buat macamna lagi.kadang -kadang hilang sabar dengan si kakak ni.

3 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

cer ajak bincang elok2 dgn dia...pastu pujuk dia..kalau dia berubah...kamu kasi dia hadiah....kot2 la dia mau dgr...suruh dia buat perubahan demi masa depannya...

cheqna said...

kdg2 bdk ni suka diberi hadiah klau dpt buat sesuatu...dengan penghargaan sebegitu akan menaikkan semangat untuk dia terus belajar..
insyaallah..kena cakap elok2 ngan kakak...

alinac lover said...

sama la adik saya pon