Wednesday, July 6, 2011

CARA NAK TAJAMKAN PENGISAR A.K.A BLENDER

pengisar kalau sentiasa di gunakan akan cepat tumpul matanya,ada yang mengambil alternatif menggantikan mata pengisar yang tumpul itu dengan yang baru.

Macam sya selalu gunakan pengisar untuk pelbagai bahan-bahan rempah ratus,boleh di katakan dalam seminggu 3-4 kali menggunakan pengisar tersebut.

Ha jom tengok cara nak tajamkan balik mata pengisar yang dah tumpul,senang la sikit kan kita nak berjimat dari membeli mata pengisar yang baru.

mula-mula masukkan ais kiub kedalam pengisar,kemudian kisarkan ais tersebut,kira-kira 10 minit,mata pengisar akan tajam semula.sya pernah cuba memang  berhasil,lagi satu caranya,ambil hampas kelapa,kisarkan hampas tadi tanpa perlu tambah air,sehingga 10 minit,kemudian bilas,mata pengisar akan jadi tajam semula.


                   
                 

3 comments:

NM02 said...

oooo... gitu kekdahnya...

eB ezrin said...

a'a, eB pn pernah wat ngan kelapa... besrsih laks tuh ;p

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

bagus2 aku ku cuba praktiknya...