pengisar kalau sentiasa di gunakan akan cepat tumpul matanya,ada yang mengambil alternatif menggantikan mata pengisar yang tumpul itu dengan yang baru.
Macam sya selalu gunakan pengisar untuk pelbagai bahan-bahan rempah ratus,boleh di katakan dalam seminggu 3-4 kali menggunakan pengisar tersebut.
Ha jom tengok cara nak tajamkan balik mata pengisar yang dah tumpul,senang la sikit kan kita nak berjimat dari membeli mata pengisar yang baru.
mula-mula masukkan ais kiub kedalam pengisar,kemudian kisarkan ais tersebut,kira-kira 10 minit,mata pengisar akan tajam semula.sya pernah cuba memang berhasil,lagi satu caranya,ambil hampas kelapa,kisarkan hampas tadi tanpa perlu tambah air,sehingga 10 minit,kemudian bilas,mata pengisar akan jadi tajam semula.
3 comments:
oooo... gitu kekdahnya...
a'a, eB pn pernah wat ngan kelapa... besrsih laks tuh ;p
bagus2 aku ku cuba praktiknya...
Post a Comment