Saturday, July 2, 2011

AJAR ANAK CARA BERDIKARI

Kita ni sebagai ibu bapa kena lah tahu serba sedikit cara mendidik dan membentuk anak,walaupun kadang-kadang anak tak nak dengar apa yang kita suarakan,apapun cubaan pendekatan penting untuk mereka,kali ni apa kata kita kongsi tips cara ajar anak berdikari.

DI MEJA MAKAN
Kita boleh ajarkan si kecil mengambil nasi dan lauknya sendiri,biarkan dia menyenduk nasi,dan menyudu lauk kesukaannya,memang lah meja akan bersepah,tapi itu sebagai satu permulaan agar dia memahami.Pastikan juga dia menghabiskan makanannya.

BELAJAR MEMILIH
Cuba ajar ank menentukan pilihannya sendiri,ini akan biasa membuatkan anak biasa membuat keputusan sendiri,cthnyabiar dia memilih pakaian,kasutnya sendiri,pujuk dia agar memakai sendiri pakaian yang dipilihnya.

MENEMPATKAN SESUATU
Ajar si kecil meletakkan sesuatu pada tempatnya beri cnth kepadanyaseperti meletakkan dan mengemaskan kembali mainannya bila dia selesai bermain,mungkin juga boleh menyuruh si kecil meletakkan kasut di rak,menyimpan alatan tulisnya.

TIDUR SENDIRI
Bagi anak tidur sendiri di biliknya,pada permulaan mungkin anda boleh menemaninya sambil membaca buku cerita,bila dia sudah tertidur tinggalkan dia,bila bangun keesokkan nya puji lah dia kerana dapat tidur sendirian,si anak pasti akan nahu tidur tanpa di temani lagi

GALAK ANAK MEMBANTU
Biarkan anak-membantu,membuat kerja-kerja rumah,jika menyuruh mereka,gunakan suara yang lembut

1 comment:

asha said...

:),,terima kasih atas tips ini.insyaALLAH, akan dipergunakan nanti.:))