Tuesday, April 3, 2012

EMPAT TABIAT YANG MEMBURUKKAN

Apa yang akan terjadi sekiranya anda hanya tidur kurang dari 5 jam sehari - Hormon stress akan meningkat sekiranya seseorang tidak mendapatkan tidur yang cukup. Selain daripada itu, ia juga akan mengganggu jadual pemakanan anda. Anda mungkin akan makan terlalu banyak atau terlalu sedikit. Hasil kajian juga mendapati bahawa tidur yang tidak cukup akan mengurangkan penghasilan antibodi untuk melawan kuman. Ini akan membuatkan anda mudah untuk menghidapi penyakit demam atau selesema. Seorang dewasa dinasihatkan untuk mendapatkan tidur antara 7-8 jam setiap malam. Tetapi awas, anda juga perlu mengelakkan terlebih tidur kerana ia turut memberi kesan tidak baik terhadap kesihatan anda.

Apa akan terjadi sekiranya anda tidak mengambil sarapan pagi - Apabila anda bangun daripada tidur, ia bermakna tubuh anda telah 12 jam tanpa makanan. Ia memerlukan pengisian semula untuk membekalkan tenaga. Sekiranya anda tidak mengambil sarapan, tekanan darah akan menjadi rendah, ia akan mengganggu organ daripada berfungsi pada tahap sebenar. Otak anda juga akan terganggu kerana tidak mendapat aliran darah yang mencukupi. Ia akan membuatkan pemikiran anda menjadi lembap. Hasil kajian juga mendapati bahawa daya ingatan seseorang yang mengambil sarapan adalah lebih tinggi berbanding orang yang tidak mengambilnya.

Apa akan terjadi sekiranya anda duduk terlalu lama - Apabila anda duduk terlalu lama, tubuh anda akan menukarkan lebihan gula dalam badan menjadi lemak. Ini akan membuatkan anda menjadi lebih gemuk. Selain daripada itu, ia juga akan mengakibatkan kerosakan pada saraf dan sel-sel darah dan secara tidak langsung akan meningkatkan risiko penyakit diabetis dan masalah buah pinggang.

Apa akan terjadi sekiranya anda dalam keadaan yang marah - Seorang yang pemarah biasanya akan menghidap penyakit darah tinggi pada usia yang muda. Selain itu, ia juga akan meningkatkan risiko anda menghadapi serangan jantung. Punca seseorang menjadi marah biasanya adalah disebabkan oleh tekanan perasaan. Jadi cuba elakkan anda berada didalam situasi yang tertekan. Marah adalah merupakan sifat semulajadi manusia tetapi anda perlu bijak untuk mengawalnya.

5 comments:

cheqna said...

betul betul
bagus info ni =)

Myra Jay said...

Mmg betul kalau tak cukup tdo kekadang kita jadi stress, jadi akan makan banyak maka gemuk la..huhuu..

Nice sharing kak :)

wahida said...

betul tu, bila tak cukup tido kan, aku rasa nak marah jer...apesal ntah...

Prettywrite said...

yana kalau tidur tak cukup rasa nak muntah jer..hehe mmg camtu..bab brekfes memang jarang ambik..sebab tu lah daya ingatan lemah kot..aiyaa terasa..haha..duduk tlalu lama pun ya..dekat ofis nih..bab diabetes tu tak risau..bab buah pinggang tu yang worries..huhu..ok marah tu jarang2..bukan habit yang sebati dalam diri..hehe..

ajumohit said...

tq atas perkongsian ini kak misya