Tuesday, February 21, 2012

CARA MEMBANGUNKAN KEYAKINAN ANAK


Anak-anak wajar diasuh supaya mereka mempunyai keyakinan diri. Keyakinan diri yang mereka miliki akan dapat mencipta prestasi dalam kehidupan dewasa mereka kelak. Berikut adalah tips untuk membantu meningkatkan keyakinan diri anak:

>Menyediakan persekitaran, situasi dan rumah yang nyaman dan aman damai . Sediakan rutin mengikut tahap umur anak seperti waktu makan, tidur, bermain dan sebagainya.

>Perkenalkan anak kepada persekitaran di luar rumah supaya mereka boleh mengembangkan kemampuan sosial dengan rakan-rakan sebaya.

>Jangan biarkan anak banyak menonton television atau bermain komputer, karena berdasarkan kajian, hal ini terbukti menjadikan anak cenderung untuk bersikap individu. Hadkan masa mereka menonton dan bermain komputer.

>Galakkan anak agar aktif atau mengambil bahagian dalam aktiviti yang melibatkan orang ramai seperti bergotong royong di sekolah dan sebagainya.

>Minta anak untuk membantu kita dalam sesuatu perkara yang kita rasakan dia boleh membantu, karena dengan berbuat begitu, anak akan merasakan bahawa dia berkemampuan dan penting dalam keluarga.

>Berikan sokongan kepada perkara-perkara baru yang dipelajarinya dengan ucapan dan aksi yang positif.

1 comment:

Papa Mifz said...

bagus tips nih....:)