Friday, July 1, 2011

6 CARA MUNGKIN BOLEH MENGATASI MASALAH KEWANGAN DALAM RUMAHTANGGA

Hidup bersuami isteri ni biasa lah ibarat kata-kata P.Ramlee dalam lagunya sedangkan lidah lagi tergigit ini pula suami isteri.berkisar tentangn perbelanjaan isi rumah,mungki ada pihak yang tak puas hati,mungkin ada yang takut nak menyuarakan pada pasangan masalah ini.mungkin cara berikut boleh di jadikan panduan.

1-Sebagai pasangan yang berkongsi suka duka,janganlah segan bertanya kepada pasangan corak dan tabiat kewangan seperti perbelanjaannya,tanggungan hutang,bil utiliti.

2-janganlah berkira mengeluarkan sedikit budget untuk membeli dan luangkan masa membaca buku-buku menganai pengurusan kewangan,atau jumpalah pakar perancangan kewangan untuk baiki corak  pengurusan kewangan.

3-Ambil masa untuk berbincang tentang impian kewangan berdua serta bagaimana anda dan pasangan akan menghadapi waktu-waktu persaraan atau waktu anda yiada wang,kalau tidak berhemah menguruskan kewangan.

4-Berbincanglah dengan pasangan tentang cara-cara bagaimana mahu meningkatkan hasil pendapatan dan bagaimana cara yang terbaik untuk mengurangkan perbelanjaan seta banyakkan menyimpan.

5-Dan yang paling penting,bagaimana anda dan pasangan boleh melindungi diri dan keluarga,sebagai jaminan apabila berlakunya musibah yang tak dapat dielakkan cntohnya mengambil perlindungan insuran kemalangan,insuran perubatan dan sebagainya.

6-Yang terakhir,berkerjasamalah menguruskan kewangan.


bestkan kalau dapat jimat duit sebanyak begini setiap bulan.

                
                 
                             
                    

No comments: